Daniëlle Storms
verbouwing arbeidershuisje Plaatswinst onder dak.

RENOVATIE EN UITBREIDING DIJKHUISJE

Een opmerkelijke winst aan ruimte, functionaliteit en comfort zijn het resultaat van de grondige renovatie van een kleine dijkwoning (5 op 6 meter) in het Zuid-Nederlandse Hoek. Het pittoreske huisje bestaat uit drie bouwlagen, waarvan de eerste deels in de dijk is ingebouwd.
Aan de achterkant zijn de drie etages duidelijk merkbaar.
De grote ramen, de brede glasdeur op de benedenverdieping en de glasdals uiterst links laten reeds vermoeden dat ook in dit project een maximum aan lichtinval werd bereikt.
Het dakvlak aan de tuinzijde werd bovendien opgetrokken, wat een niet geringe winst aan binnenruimte opleverde en de derde bouwlaag transformeerde in een volwaardige verdieping, waar slaapkamer een knus onderkomen vond.
Een blik in de woonkamer op de middenverdieping laat nauwelijks vermoeden dat het “huisje in de dijk” amper 5 op 6 meter groot is. De grote ramen verzekeren een maximale lichtinval. Het frisse en luchtige effect wordt nog versterkt door de zonnige kleuren van plafond en muren.
De niveaus worden met elkaar verbonden door een stijlvolle open trap. De compacte traphal blijft evenwel bescheiden op de achtergrond.
Op het eerste niveau werd de moderne keuken ondergebracht. Via de dubbele glasdeur stroomt het licht binnen en hebben de bewoners een uitzicht op de achterliggende polder. Het voorste deel van deze bouwlaag steekt in de dijk en werd bedacht met de functie van technische ruimte.

Lichtinval zorgt voor ruimtegevoel.
Verschillende niveaus verbonden door compacte traphal.
Een kleine woning biedt ook mogelijkheden